Дали наистина автобусните превозвачи в Пловдив работят на загуба и не

...
Дали наистина автобусните превозвачи в Пловдив работят на загуба и не
Коментари Харесай

Превозвачи, ОКТ, Община Пловдив: Проверявате ли често къде отиват парите ни?

Дали наистина автобусните превозвачи в Пловдив работят на загуба и не могат да покрият нормативите си, поради което желаят още пари? Или левчетата, които им плащаме, отиват някъде другаде? Отговор би било добре да дадат операторите (чийто проходи биват ощетявани), Община Пловдив (която изплаща обезщетения на компаниите превозвачи по подписани с тях договори) и ОКТ (натоварено с отговорността на надзорен орган)! 
Прочетете още
Този въпрос предизвика следващия образец за порочните практики на услугата. По създание не по-различен от останалите, поради които сме алармирали десетки пъти както контролните органи, по този начин и самите превозвачи. Фактически резултат – към момента търсим. 

Ситуацията се развива в рейс по линия №1 , обслужвана от „ Автобусни Превози Пловдив “ ЕООД. 

Кондукторът се бави извънредно дълго и е напълно допустимо да стигнеш до крайната си спирка гратисчия. Билетите, които продава, са остарели, измачкани и с разнообразни серийни номера. Не ги къса от тестето, само че прозорливо ги е подредила в такова, с цел да занижи възможностите пасажерът да забележи, че заплаща за билетче „ втора ръка “. По-наблюдателните обаче ще видят – следващо издадените билетчета, които имат радикално разнообразни серийни номера (16570 и 98522).



В автобуса има към 20 пасажери, всичките пострадали, тъй като са „ подарили “ левче на кондукторката. По веригата обаче загуби търпят операторите и Община Пловдив, към която не се заявяват действителните облаги от предоставената услуга . Нещо повече – от няколко години насам транспортните компаниите от консорциума се жалват, че работят под сериозния най-малко, а скокът в разноските им не може да оправдае облагата, която генерират. По тази причина през 2021г. те желаеха още пари от Общината и смяна в договорите, които да им обезпечат обезщетения за финансовите загуби.

Всичко това обаче се случваше, до момента в който те продължаваха работа при пониженото разписание, въведено поради Коронавирус пандемията. В последна сметка през февруари тази година бе решено автобусните превозвачи да получат с 3 млн. лв. повече, като по този начин в бюджета заложиха общо 10 млн. лева за тях. Въпреки това към днешна дата проблемите сред Община и консорциума не престават да се нижат и множат.

По този мотив попитахме ОКТ по груби данни какъв брой са били неотдавна глобените чиновници, продавали остарели и употребявани билетчета – жестоко нарушаване на договорните връзки? Самите ние им представихме няколко съответни образеца от последните седмици.

Отговорът на шефа на предприятието Георги Стоилов: „ Не съм чувал скоро за подобен случай. Но и, почтено казано, не съм се интересувал каква е броя им “.

Той добави, че фиктивното таксуване e честа процедура, въпреки опитите да се заловен извършители на място. Стоилов искрено уточни, че постоянно получават сигнали за сходни произволи от страна на личния състав, а задача да ги наблюдават имат освен контрольорите на Община Пловдив, само че и самите оператори. Порочната процедура обаче била сложна за премахване, тъй като сигналите са със задна дата. Шефът на предприятието прикани пловдивчани да алармират линиите на ОКТ на момента, ако се натъкнат на неправда.

Ние, от своя страна, призоваваме всички отговорни органи да влязат в пълномощията си и да наблюдават по-изкъсо какво вършат водачи и кондуктори. Понеже е прекомерно евентуално, в случай че това се прави, да се окаже, че е загубите се натрупат не поради липса на пасажери, а поради „ погрешно “ им таксуване.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР